2016. sze 20.

Mi az amit ma gluténmentes címén árulnak?

írta: valtozz pozitivan
Mi az amit ma gluténmentes címén árulnak?

gm.jpgEgyre több emberről derül ki, hogy valamilyen ételérzékenységben vagy ételallergiában szenved és sokan vannak, akik nem tudnak róla. Olvastam olyan cikket, ami egyenesen divathóbortnak minősíti, hogy egyre többen hagyják ki a glutént az étrendjükből. Az tény , hogy a paleo irányzat elterjedésével vannak, akik önként választják a gluténmntességet, de én ezt nem róvom fel nekik és el tudom fogadni, hogy valóban egyre többen érzékenyek rá. Mint ahogy én is. A véleményem szerint sem kéne fogyasztanunk, vagy legalábbis a búza szerepét nem kellene ennyire felértékelnünk…

Mikor rólam kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, nem ért meglepetésként, hisz már rég gyanítottam, mivel sokszor fel voltam puffadva és fájt a hasam. Engem a háziorvos elküldött gasztroenterológiára, hogy vérvételből nézzék meg a gluténérzékenységet. Miután napokig hívogattam a kórházat és még időpont kéréséhez sem jutottam, úgy döntöttem saját magam járok utána. A bónuszbrigádon vettem egy kupont és elmentem műszeres allergiavizsgálatra és valóban gluténérzékenységet mutattak ki.

Megjegyzem, hogy egy műszeres bemérés az érzékenységet is kimutatja, míg a vérből csak bizonyos érték fölött mondják, hogy allergiás vagy…

Na, szóval nem tojtam be, kicsit örültem is, mert így kötelező lemondanom minden lisztes dologról. Egész iparág épült ma már az ételallergiások kiszolgálására, rengeteg a paleo bolt és weshop, én mégsem választok tömegével a gluténmentes termékek közül. Ennek két oka van, egyrészt anyagi, másrészt, ha legyártok itthon kenyeret, kakakóscsigát, satöbbi, azt gondolom, hogy ezt már büntetlenül lehet enni és sokkal többet eszem a kelleténél. Ha ritkán veszek paleo zsömlét, vagy sütit, az örömünnep nekem és meg kívánom hagyni ennek az örömét.

Másrészt jobban szétnézve a címkék között, azt látom, hogy nagyon sok termék kukorica, rizs, szója alapon készült, szóját a pajzsmirigyem miatt tilos ennem, a másik kettőnek meg olyan magas a szénhidráttartalma, hogy nagyon figyelni kell a mennyiségre. 100g étel akár 70-80g szénhidrátot is tartalmazhat!

Olyan kell,ami alacsony szénhidráttartalmú is, akkor marad a paleobolt, vagy a Szaffi fitt/free termékek. Ezek magliszt alapúak és aranyárban vannak, de mindazonáltal tényleg finomak és megadják a „valódi” kenyér illúzióját.

Ma már Norbi is elkezdett GM termékeket forgalmazni, múltkor ki is próbáltama túrós táskát. Háát, ennél még én is jobbat készítettem volna, a túróról csak úgy omlott le a tészta, mintha csak addig lenne odaapplikálva, míg a kedves fogyasztó meg nem veszi azt.

Én végül két nagyon egyszerű és olcsó megoldásnál maradtam kenyér helyett: Cerbona barna pufirizs és lila Dexi. Tudom, hogy sokak nem tudnak lemondani a kenyérről, azoknak javaslom a házisütést a szaffi termékekből.

Szólj hozzá

gluténérzékenység gluténmentes élet anyagcseredieta